top of page
Buscar
  • Foto del escritoralba

És possible trobar racisme fins i tot a l'hora de comprar sabatilles de punta?


Imatge la qual mostra com una ballarina de color ha de cobrir amb maquillatge les seves puntes per a que coincideixin amb el seu color de pell.


Malauradament, la resposta a aquesta pregunta sembla ser un si inqüestionable. Des de la creació de les sabatilles de punta, remuntant-se el seu origen al naixement dels ballets romàntics al segle XIX, portaven més de 180 anys fabricant-se exclusivament en un delicat color rosa pàl·lid, el qual intentava ser el més versemblant possible al color de la pell, de la mateixa manera que succeeix amb les mitges.


El testimoni de Cira Robinson


Imatge de la ballarina Cira Robinson, Senior Artist amb la companyia Ballet Black de Londres.

Durant gairebé tota la seva carrera, Cira Robinson ha realitzat, com molts altres ballarins de ballet, un ritual: pintar-se les sabates de punta per a fer-les coincidir amb el color de la seva pell.

El primer cop que ho va fer va ser l’any 2001, quan només tenia 15 anys, en un programa d'estiu amb el Dance Theatre of Harlem. La companyia va dir-li que les seves sabatilles havien de ser de color marró, no del tradicional color rosa, però no va poder trobar-ne cap a les botigues, de manera que va utilitzar pintura en aerosol. Fet que només va aconseguir fer malbé les sabatilles, la pintura en aerosol les va convertir en simplement impossibles d’utilitzar.

Uns anys més tard, quan es va unir a Dance Theatre, va començar a utilitzar maquillatge en comptes de l'aerosol esmentat prèviament. Va començar a anar a les botigues més barates que coneixia per a comprar el maquillatge necessari per a les seves puntes. Comprava el tipus de maquillatge el qual cap persona seria capaç de posar-se'l a la cara, ja que sens dubte, donaria lloc a al·lèrgies i brots d'acne.

Gastava una mitja de cinc tubs de maquillatge per setmana, esponjant aquest en 12 a 15 parells de sabatilles. Trigava des de 45 minuts fins a una hora per fer un parell, perquè volia assegurar-se que el maquillatge s’inserís a totes les esquerdes i cobrís cada centímetre de totes les cintes.


L’opinió d’Ingrid Silva



Imatge d'Ingrid Silva, ballarina professional.

Ingrid Silva, ballarina brasilera, va comentar que les noves sabatilles per ballarines negres eren un avanç positiu, però que era estrictament necessari una ampliació de la gama cromàtica de tons marrons i negres. Silva no pot utilitzar la marca de sabatilles Freed perquè no són del seu color ni estil, va puntualitzar. A aquest fet hem d'afegir les sol·licituds en el món de la bellesa de games més amplies de maquillatge que reflecteixin les diferents tonalitats de pell existents.

Les sabatilles només representen un dels problemes, va afirmar Silva. "Hi ha moltes més coses que el món de la dansa ha d'aprendre. Començant amb què les companyies contractin més ballarins negres", va afegir.

bottom of page