top of page
Buscar
  • Foto del escritoralba

Reportatge sobre el ballet

Actualizado: 19 may 2019

El ballet i els recursos econòmics de qui el desempenya


Imatge on es mostra el procés pel qual han de passar les puntes d'una ballarina de color perquè coincideixin amb el seu to de pell.


Les sabatilles de punta i les sabatilles de mitja punta



Les sabatilles de punta


Malauradament, avui dia el ballet continua sent un art elitista i costós econòmicament. Les classes són bastant costoses, havent d'afegir a aquesta quantitat de diners la compra contínua de mallots, mitges i sabatilles de mitja punta (les quals no són gens assequibles econòmicament). Aquesta situació encara es complica més en el cas de les noies que practiquen ballet (sent aquestes molt més nombroses que els homes). Elles tenen la necessitat de comprar les famoses sabatilles de punta, les quals poden arribar a costar fins a 270 euros i han de ser reemplaçades contínuament (cada dos mesos aproximadament), depenent del model de sabatilla i de la força que tingui la ballarina als peus. Les ballarines utilitzen tal nombre de sabatilles que fins i tot algunes de les companyies de ballet més famoses del món han començat des de fa poc a comptabilitzar-les.

Quantes sabatilles de punta utilitza una companyia professional cada temporada? Els ballarins del gran Royal Ballet de Londres gasten 12.000 parells de sabatilles, mentre que les ballarines gasten una mitjana de 6.000 parells de sabatilles de puntes i uns altres 6.000 parells de sabatilles de mitja punta. Això suposa una important despesa i per això, han compartit un vídeo per recaptar fons en el qual ens mostren com és el món de la dansa vist des de la perspectiva de les sabatilles, passant per diferents processos i etapes, des de la seva creació fins a la sortida a escena.




Les sabatilles de mitja punta


D'altra banda (i com de costum), els homes ho tenen bastant més fàcil que les ballarines en aquest aspecte, ja que ells no han de comprar puntes, ja que no n'utilitzen. Els ballarins (a banda de tot el sofriment i ferides que s’estalvien al no utilitzar puntes) només han de comprar sabatilles de mitja punta, sent aquestes molt més barates que qualsevol model de sabatilles de punta. Les mitges puntes poden arribar a costar fins a 40 euros, però normalment el seu preu acostuma a estar entre els 20 i 25 euros.




Els preus de les classes


Les classes d'aquesta disciplina artística no són gens barates i els llocs on es poden trobar classes d'aquest tipus de modalitat de dansa tampoc no són gens nombrosos. L'elevat preu per classe és indubtablement un altre factor condicionant a l'hora de la pràctica d'aquest art, no assequible per a tota classe de famílies. És estrictament necessari fer almenys una hora i mitja al dia de ballet si es vol arribar a aconseguir un determinat objectiu dins del món de la dansa. Encara que realment, les persones que estiguin decidides a intentar assolir una carrera professional dins del món de la dansa han de fer molt més d'una hora i mitja de dansa al dia, aquesta realitat provoca haver de passar-se tot el mati o tota la tarda fent classes, ja que amb una classe de ballet no és suficient, sent estrictament necessari continuar després d'aquesta classe amb una classe de puntes, una de condicionament físic i estiraments, una altra de contemporani, de jazz, de folklore rus i un llarg i interminable etcètera de modalitats de dansa possibles.




bottom of page